İNTERNET SİTELERİNDE SATIŞLAR ETBİS E KAYIT ZORUNLUĞU
E-TİCARET İŞLETMELERİ VE ETBİS SİSTEMİ KİMLER KAYIT OLMAK ZORUNDA - KAYIT OLMADAN E-TİCARET YAPILABİLİR Mİ ?
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından aşağıdaki amaçlar doğrultusunda. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ, 11 Ağustos 2017 tarih ve 30151 sayılı resmi gazetede yayınlanmış ve bu tebliğ ile birlikte Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) oluşturulmuş olup amaçlanan Bazı hedefler aşağıda açıklanmıştır.
- internetten alışveriş yapan tüketicileri korumak,
- elektronik ticaret yapan tüm işletmeleri kayıt altına almak,
- e-ticaretin gelişiminin izlenebilmesi ve değerlendirilebilmesi
Söz konusu düzenlemedeki tebliğ ile "ağ (İnternet) üzerinde mal veya hizmet satışına yönelik sözleşme yapılmasını veya sipariş verilmesini sağlayan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar ile bu Tebliğde belirtilen diğer gerçek veya tüzel kişilerin elektronik ticarete ilişkin kayıt veya bildirim yükümlülükleri faaliyete başlamadan önce ETBİS’e kayıt olunur."denilmektedir buna göre İnternet siteniz üzerinde bir satış sözleşmesi bulunuyorsa yada siparişi İnternet siteniz kendiliğinden alıyorsa bu kapsamda olduğunuz düşüncesindeyim.
KİMLER VEYA HANGİ TÜR İNTERNET SİTELERİNİN BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ YOKTUR.?
Söz konusu tebliğin 2.maddesinde "münhasıran elektronik posta, telefon araması, kısa mesaj veya elektronik ortamda doğrudan iletişime imkan veren benzeri bireysel iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeleri gerçekleştiren hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılara uygulanmaz.'' denilmektedir. buradan anladığımız kadarıyla blog sitemiz dahil doğrudan sipariş almayan ancak site de bulunan görselleri whatsapp, sms, e- posta gibi yöntemlerle alıcı ve satıcı arasında ilişki kuran veya site de bulunan telefon ile iletişim kurulan siteleri kastettiği anlaşılmaktadır.
EBTİS SİSTEMİNE NASIL KAYIT OLUNUR ?
Tebliğin 5.maddesinde: Kendilerine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar,Aracı hizmet sağlayıcılar ve Yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcıların Gerçek veya tüzel kişi tacirler için MERSİS numarası ve vergi kimlik numarası, esnaf ve sanatkârlar için T.C. kimlik numarası ve vergi kimlik numarası. Elektronik ticaret veya aracılık faaliyetinde bulunulan mobil uygulama ve alan adı.bilgilerini ve yapmış oldukları elektronik ticaretin türünü neler sattığını ve kullanılan ödeme yöntemleri gibi bilgilerin girilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
ETBİS SİTMİNE KAYIT OLMADAN E-TİCARETE DEVAM EDEN İŞLETMELER NASIL TESPİT EDİLEBİLİR ?
Tebliğin bildirim yükümlülüğü başlıklı 6.maddesinin 3.fıkrasında" Ödeme ve elektronik para kuruluşları, bankalar, Bankalar arası Kart Merkezi Anonim Şirketi, kargo ve lojistik işletmecileri, elektronik ticaret altyapı sağlayıcıları ve aracı hizmet sağlayıcılar internet üzerinden yapılan sözleşme ve verilen siparişlere ilişkin Bakanlıkça detayları belirlenen ve anonim hale getirilmiş istatistiki bilgileri aylık dönemler halinde bildirir. Bir aya ait bilgiler, takip eden ayın son günü saat 24:00’e kadar iletilir." denilmiş olup 4.fıkrasında ise " ETBİS’e bildirim sırasında hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların sanal pos bilgileri Bankalar arası Kart Merkezi Anonim Şirketi üzerinden sistem aracılığıyla teyit edilir." denilmektedir.
Buradan anlaşılacağı üzere internet sitelerinizi bildirmediğiniz halde sanal pos ve benzeri uygulamalar ile satış yapmaya devam ettiğiniz ve bu satışın yapıldığı sitelerinizi bildirmediğiniz, söz konusu iş ortaklarınız yada ödeme kuruluşları tarafından aylık düzenli olarak bildirileceği anlaşılmaktadır.
ETBİS'E KAYIT OLMADAN E-TİCARETİN HUKUKSAL YOLU VAR MI ?
Tebliğin Kapsam başlıklık 2.maddesinin 2 fıkrasında "Bu Tebliğ hükümleri, münhasıran elektronik posta, telefon araması, kısa mesaj veya elektronik ortamda doğrudan iletişime imkân veren benzeri bireysel iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeleri gerçekleştiren hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılara uygulanmaz." denildiğinden şahsi kanaatimce kendinizce oluşturduğunuz bir blog yada başka wordprerss veya websitex5 gibi uygulamalar ile doğrudan alıcıyla sözleşme yapmayan ve doğrudan sipariş almayan sadece görsel sunan ve bu görsellere göre telefon e-posta yada whatsapp gibi uygulamalar ile size sipariş veren bir site yapmanız hatta bunları öde al uygulaması gibi uygulamalar ile kısa mesaj ile kredi kartı ile tahsilat yapmanız da sakınca yok düşüncesindeyiz.
AMAN DİKKAT ?
Bu Kanuni düzenlemenin bir yönü ise Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan bilgi paylaşımlarıdır.
Bu durumu göz ardı etmeyiniz. Yani attığınız her adım takip edilmekte olduğundan yapmış oldunuğunuz her satışa ilişkin Vergi kanunlarında belirtilen süre ve şekillerde belge düzenlemeyi de unutmayınız.
HER İŞLETME İNTERNET SİTESİ AÇMAK ZORUDAMI ?
Son zamanlarda bazı internet sitesi satıcılarının bu konuda yorumlar yaptığını görüyoruz.
Bilindiği üzere mevcut TÜRK TİCARET KANUNU'na göre şirketlerin internet sitesi olmak zorunda ancak şirket olmayan basit usul ve küçük işletmeler için bu zoruluk yoktur.
size tavsiyem ise,https://www.websitex5.com adresine girerek hiç bilginiz olmasa bile çok basıt bir site yapmanız, zira uygulamanın tam versiyonunu çok uygun bir şekilde alıp faturası ile birlikte gider yazabilirsiniz. sürekli kendini yenileyen bu yazılım ile kimseye bağlı kalmadan kendi sitenizi kullanabilirsiniz.
Son olarak burada yazılanlar sadece tarafımızı bağlar konu hakkındaki kanuni açıklamalar ilgili kanunlarda açıklanmıştır bu nedenle kendiniz okuyarak karar veriniz.bizi ve yazdıklarımızı sorumlu tutmayınız
yazan:yozgat çiçekçi
Yorumlar
Yorum Gönder